Τι κοινό σημείο έχουν το παίξιμο ενός οργάνου μουσικής, οι παιδικές αναμνήσεις και τα ονόματα των φίλων μας; Όλα αποθηκεύονται και ανακαλούνται από τον εγκέφαλο χάρη στην διαδικασία της μνήμης. Αυτές οι πληροφορίες (ακουστικές, οπτικές, αισθητικοκινητικές) επεξεργάζονται, αποθηκεύονται και ανακαλούνται μέσω των διαφόρων ειδών της μνήμης (αισθητηριακή, βραχύχρονη και μακρόχρονη).
Τα παιδιά με διαταραχή στη μνήμη μπορεί να:
· Παραλείπουν σχολικές ασκήσεις, τις καθημερινές τους δραστηριότητες
· Ξεχνάνε αντικείμενα, παιχνίδια σε ποικίλα μέρη
· Αποσυντονίζονται και δεν ολοκληρώνουν εντολές π.χ. «Φέρε την μπάλα και άφησέ την στο κουτί», όπου το παιδί ακολουθεί το πρώτο μέρος της οδηγίας (φέρε την μπάλα) και ξεχνάει το δεύτερο (άφησέ την στο κουτί).

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν ελλείμματα στην μνήμη. Συγκεκριμένα δυσκολεύονται να επεξεργαστούν και να αποθηκεύσουν οπτικές και ακουστικές πληροφορίες (γράμματα, εικόνες, λέξεις ορθογραφίας), με αποτέλεσμα να μην ανταπεξέρχονται στις σχολικές δραστηριότητες, όπως ορθογραφία και ανάγνωση.
Έτσι, οι διαταραχές στην μνήμη συσχετίζονται με την σχολική επίδοση και την ομαλή προσαρμογή του παιδιού όχι μόνο στο σχολικό πλαίσιο, αλλά και στην κοινωνία.